Algemene verkoopvoorwaarden

Behoudens andersluidend schriftelijk beding, is elk aanbod, elke offerte en elke orderbevestiging van Verkoper en elke overeenkomst tussen Verkoper en de Koper beheerst door de volgende algemene voorwaarden, met uitsluiting van eventuele voorwaarden van de Koper. Wij zullen bijgevolg op geen enkele wijze gebonden zijn door enige voorwaarden van de Koper.

1 DEFINITIES

1.1 De Verkoper: Above & Beyond BV, vennootschap met zetel te 8980 Zonnebeke, Potteriestraat 67 en met ondernemingsnummer 0830.189.643.
1.2 De Koopwaar: alle producten (goederen en/of diensten) die de Verkoper te koop aanbiedt aan de Koper.
1.3 De Koper: elke Consument of Onderneming die een bestelling van koopwaar plaatst bij de Verkoper.
1.4 De Consument: elke Koper natuurlijke persoon die een overeenkomst aangaat voor doeleinden die buiten zijn handels-, bedrijfs-, ambachts- of beroepsactiviteit vallen, in de zin van artikel I.1, 2° Wetboek Economisch Recht.
1.5 De Onderneming: elke Koper, natuurlijke persoon of rechtspersoon, die op duurzame wijze een economisch doel nastreeft, alsmede zijn verenigingen, in de zin van artikel I.8,39° Wetboek Economisch Recht.
1.6 De Handleiding: de handleiding / het bouwboek voor de opbouw en het installeren van de Koopwaar en de bijhorende voorschriften naargelang bepaalde weersomstandigheden.

2 TOEPASSINGSGEBIED

2.1 Onderhavige algemene verkoopvoorwaarden (hierna ook de “AVV”) beheersen alle huidige en toekomstige betrekkingen tussen de Koper en de Verkoper. Ze zijn door de Koper gekend en van toepassing op elke offerte, op elke bestelling die door de Koper bij de Verkoper wordt geplaatst en op elke overeenkomst die afgesloten wordt tussen de Verkoper en de Koper. De toepassing van clausules of algemene voorwaarden van de Koper wordt uitdrukkelijk uitgesloten. Indien een schriftelijke bijzondere overeenkomst, behoorlijk ondertekend door een bestuurder van de Verkoper uitdrukkelijk afwijkt van één van de beginselen verankerd in de AVV, blijven de andere beginselen van de AVV integraal gelden. De Verkoper behoudt zich het recht voor om op ieder moment de AVV aan te passen of te wijzigen, waarbij nieuwe AVV de oudere AVV vervangen, met dien verstande dat de toepasselijke AVV diegene zijn die van kracht zijn op de dag van de bestelling door de Koper. Elke bestelling geplaatst bij de Verkoper impliceert de uitdrukkelijke aanvaarding en integrale gehoudenheid van de Koper tot de AVV.
2.2 De Verkoper kan verbintenissen onder deze overeenkomst overdragen aan een met de Verkoper verbonden vennootschap of aan een vennootschap binnen de vennootschapsgroep van de Verkoper. De vaststelling dat enige verbintenis onder deze overeenkomst wordt uitgevoerd door een met de Verkoper verbonden vennootschap of door een vennootschap binnen de vennootschapsgroep van de Verkoper, doet geen afbreuk aan de toepassing van de AVV.
2.3 De Handleiding maakt integraal deel uit van de AVV. De Koper dient de Handleiding volledig en correct te volgen bij het installeren van de Koopwaar en de bijhorende voorschriften in geval van bepaalde weersomstandigheden strikt na te leven.

3 OFFERTES & BESTELLINGEN

3.1 Enkel schriftelijke offertes binden de Verkoper. De geldigheidsduur ervan bedraagt 30 (dertig) dagen, tenzij uitdrukkelijk anders aangegeven op de offerte. De prijzen zijn in euro bepaald. Bestellingen worden pas definitief na schriftelijke bevestiging van de Verkoper of door uitvoering van de bestelling door de Verkoper. Ingeval van annulering van een bestelling door de Koper, zal de Verkoper recht hebben op:
(a) een forfaitaire vergoeding van 20% van de waarde van de bestelling, te vermeerderen met eventuele kosten ingevolge aanvullende diensten, levering, verwijdering en bijkomende werkuren en dit met een minimum van 100 euro, te betalen door de Koper in het geval het op voorraad zijnde Koopwaar betreft; of
(b) een forfaitaire vergoeding van 100% van de waarde van de bestelling, te vermeerderen met eventuele kosten ingevolge aanvullende diensten, levering, verwijdering en bijkomende werkuren, doch met een minimum van 100 euro, te betalen door de Koper in het geval op maat gemaakte Koopwaar betreft (bv. door bedrukking of een specifieke maat).
3.2 Indien om welke reden ook de Verkoper de Koopwaar niet kan leveren, kan de Koper geen aanspraak maken op enige welkdanige vergoeding behalve dan op de teruggave van een voorschot dat eventueel al betaald zou zijn.
3.3 De Verkoper is vrijgesteld van zijn verplichting tot levering en van enige aansprakelijkheid in alle gevallen van overmacht. Een geval van overmacht kan onder andere (niet-exhaustieve opsomming) het volgende zijn: een staat van oorlog, een revolte, een oproer, een volksopstand, acties ondernomen door burger- of militaire overheden, embargo's, explosies, stakingen of sociale conflicten, een lock-out, een gebrek aan grond- of hulpstoffen, een terugroeping (‘recall’) door een fabrikant/producent/leverancier van de Verkoper, een gebrek aan werkkrachten, een panne of een uitval van openbare nutsvoorzieningen, overstromingen en andere weersomstandigheden zoals onder andere aanhoudende hitte, sneeuw of ijzel, een brand of een orkaan, een gebrek aan beschikbare transportmiddelen, uitzonderlijke verkeersopstoppingen, epidemieën, ongevallen, die zowel in hoofde van de Verkoper als in hoofde van één van zijn leveranciers de normale uitvoering van de bestellingen verhinderen.
3.4 Indien de Koper verzoekt om een factuur op te stellen op naam van een derde, zal de Koper te allen tijde en in alle omstandigheden gezamenlijk en hoofdelijk en in solidum met deze derde gehouden zijn met betrekking tot alle verbintenissen die voortvloeien uit de overeenkomst en deze AVV.

4 BESTELLINGEN – TERMIJNEN

4.1 Eventuele leveringstermijnen worden louter ten informatieve titel opgegeven en vormen noch enig engagement noch enige garantie in hoofde van de Verkoper. De niet-naleving van de leveringstermijnen die werden opgegeven door de Verkoper, kan geen recht geven op schadevergoeding jegens de Koper en kan evenmin de ontbinding van het verkoopcontract rechtvaardigen.
4.2 Ingeval de Koopwaar wordt geleverd aan de Consument, bepaalt of wijzigt de Verkoper de leveringstermijn slechts met instemming van de Consument.
4.3 Eventuele leveringen worden Ex Works (Incoterms® 2020) uitgevoerd, behoudens andersluidende bepaling in de offerte en/of de koopovereenkomst.
4.4 De Koopwaar reist steeds op risico en gevaar van de Koper die deze in ontvangst neemt op zijn verantwoordelijkheid, waarbij de Koper ertoe gehouden is om het gewicht, de hoeveelheid en de staat van de Koopwaar te controleren. De Koper zorgt ervoor dat de plaats van levering goed bereikbaar is voor de gebruikte transportmiddelen, zodat de levering en eventuele installatie van de Koopwaar zonder problemen kan plaatsvinden. Indien de Klant niet voldoet aan deze verplichting en de levering niet mogelijk is of niet kan worden uitgevoerd op een efficiënte wijze, is de Verkoper gerechtigd om de bijkomende kosten (onder andere: tweede poging levering, manuele levering, wachttijden...) als gevolg hiervan door te rekenen aan de Koper.

5 ELEKTRONISCHE FACTURATIE

5.1 De Verkoper behoudt zich het recht voor om zijn facturen, afrekeningen en facturatieoverzichten elektronisch aan de Koper over te maken.
5.2 Ingeval van onbeschikbaarheid of storing van de elektronische facturatie-applicatie, behoudt de Verkoper zich echter het recht voor om facturen of afrekeningen in papieren versie aan de Koper over te maken. In die omstandigheden vervangen de papieren facturen en afrekeningen de elektronische facturen en afrekeningen en volstaan ze op zich.

6 PRIJZEN EN BETALING

6.1 Behoudens andersluidend beding zijn de prijzen van de Verkoper nettoprijzen exclusief BTW, zonder korting.
6.2 Ingeval de Koopwaar wordt verkocht aan de Consument, zijn de prijzen van de Verkoper inclusief BTW.
6.3 Behoudens een bijzondere schriftelijke overeenkomst waarin uitdrukkelijk het tegendeel bedongen wordt, zijn alle facturen van de Verkoper betaalbaar zonder korting op zijn zetel en dit uiterlijk op de vervaldatum van de factuur. De factuur zal pas als betaald beschouwd worden vanaf het ogenblik dat de gelden op de bankrekening van de Verkoper geboekt zullen zijn.
6.4 De facturen van de Verkoper moeten altijd betaald worden door de Onderneming, zelfs indien laatstgenoemde beschikt over een vaststaande en opeisbare schuldvordering jegens de Verkoper. Elke verrekening of compensatie door een Onderneming is dus uitgesloten, behoudens bijzondere schriftelijke overeenkomst. De Koper verbindt zich er ook toe om niet ernstig betwiste facturen of saldi van facturen niet in te houden.
6.5 Zelfs indien er een betalingstermijn toegekend wordt aan een Koper krachtens een bijzondere schriftelijke overeenkomst, zal de niet-betaling van één enkele factuur op de vervaldatum van rechtswege en zonder voorafgaande ingebrekestelling alle onbetaalde facturen opeisbaar maken.
6.6 In geval van niet-betaling van facturen op de vervaldatum, zullen de door de Onderneming verschuldigde bedragen van rechtswege en zonder voorafgaande ingebrekestelling vermeerderd worden met een forfaitaire vergoeding vastgelegd op 15% van alle nog openstaande bedragen en dit met een minimum van 125 euro. Bovendien zullen de door de Onderneming onbetaalde facturen van rechtswege en zonder voorafgaande ingebrekestelling, verwijlinteresten opbrengen zoals voorzien in artikel 5 van de wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties.
6.7 In geval van niet-betaling van facturen op de vervaldatum door de Consument, zal de Verkoper een kosteloze betalingsherinnering verzenden aan de Consument. Indien de Consument 14 dagen na het verzenden van de eerste herinnering nog steeds in gebreke is, zal er een tweede betalingsherinnering worden verstuurd. Vanaf dat moment zal de Verkoper een forfaitaire vergoeding in rekening kunnen brengen ten belope van 20 euro als het verschuldigde saldo lager dan of gelijk aan 150 euro is, 30 euro vermeerderd met 10% van het verschuldigde bedrag op de schijf tussen 150,01 en 500 euro als het verschuldigde saldo tussen 150,01 en 500 euro is en 65 euro vermeerderd met 5% van het verschuldigde bedrag op de schijf boven 500 euro met een maximum van 2000 euro als het verschuldigde saldo hoger dan 500 euro is. In ieder geval is de Consument een verwijlinterest verschuldigd vanaf de kalenderdag die volgt op de dag van datum van verzending van de tweede betalingsherinnering. Verwijlinteresten worden aangerekend tegen de interestvoet bedoeld in artikel 5, tweede lid, van de wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties.
6.8 Elke klacht over de opmaak of de berekening van een factuur moet middels aangetekend schrijven binnen de 15 dagen te rekenen vanaf de factuurdatum ingediend worden, bij gebreke waaraan de factuur geacht zal worden te zijn aanvaard door de Koper.
6.9 Ingeval van niet-naleving door de Koper van één van zijn contractuele verplichtingen, onder andere de tijdige betaling van de facturen, behoudt de Verkoper zich het recht voor om elke maatregel te treffen, onder andere de opschorting van lopende leveringen en bestellingen.
6.10 De Verkoper kan te allen tijde – zelfs na het faillissement van de Koper of de samenloop van de schuldeisers van de Koper of na het verzoek om of de toelating van de Koper tot het voordeel van een gerechtelijke reorganisatie – elke bestaande of toekomstige schuldvordering jegens de Koper uit welken hoofde ook verrekenen met elke som die de Verkoper aan de Koper uit welken hoofde ook verschuldigd is.
6.11 Elke wijziging in de juridische of financiële situatie van de Onderneming moet op schriftelijke wijze ter kennis worden gebracht van de Verkoper, die de mogelijkheid heeft om, indien gewenst, lopende bestellingen te annuleren, bestellingen te weigeren, waarborgen te eisen of de voorwaarden en termijnen van betaling te wijzigen.
6.12 Onder voorbehoud van bijzondere wettelijke bepalingen en tot zekerheid van de terugbetaling van alle bedragen die de Koper verschuldigd zou zijn aan de Verkoper, uit hoofde van alle huidige en/of toekomstige schuldvorderingen, ongeacht hun aard, geeft de Koper ten voordele van de Verkoper in pand: alle huidige en toekomstige schuldvorderingen op derden, uit welke hoofde dan ook zoals handelsvorderingen en andere schuldvorderingen op klanten, vergoedingen uit hoofde van prestaties en diensten, vorderingen uit opbrengsten van roerende of onroerende goederen, vorderingen in schadevergoeding, pensioenen, verzekeringsuitkeringen, uitkeringen in het kader van de sociale zekerheid of vorderingen op de overheid in het kader van de fiscale regelgeving. De Koper verbindt zich ertoe om, op eenvoudig verzoek van de Verkoper, alle inlichtingen en documenten met betrekking tot deze schuldvorderingen te bezorgen.

7 EIGENDOMSVOORBEHOUDCLAUSULE

7.1 De Verkoper behoudt zich de volledige eigendom van de verkochte Koopwaar voor en dit tot en met de algehele betaling door de Koper van de hoofdsom en bijhorigheden van de Koopwaar. Geleverde Koopwaar blijft de volledige eigendom van de Verkoper en zal als in consignatie gegeven beschouwd worden tot de algehele betaling van de Koopwaar door de Koper. De Koper zal echter steeds het risico dragen op schade die deze Koopwaar uit welke hoofde ook zou lijden of veroorzaken. Tot de algehele betaling van de Koopwaar zal de Koper op geen enkele manier kunnen beschikken over de Koopwaar zonder het voorafgaand akkoord van de Verkoper. De Koper verbindt zich ertoe om de Verkoper onmiddellijk per e-mail, bevestigd met een aangetekend schrijven, te verwittigen van elk beslag dat een derde op de geleverde Koopwaar zou kunnen leggen.
7.2 Het gebrek aan betaling op om het even welke vervaldatum kan de opeising van de Koopwaar door de Verkoper met zich meebrengen en dit op kosten van de Koper.
7.3 Ingeval de Koper niet-betaalde Koopwaar doorverkoopt, behoudt de Verkoper eveneens de mogelijkheid om de prijs van de doorverkoop van de Koopwaar bij de Koper op te eisen. Het eigendomsvoorbehoud wordt dan getransfereerd op de schuldvordering van de Koper op een derde en op de doorverkoopprijs.
7.4 De omstandigheid dat de Koopwaar niet langer in natura in het bezit is van de Koper, doet niets af aan het bestaan van het eigendomsvoorbehoud in hoofde van de Verkoper.
7.5 De omstandigheid dat de Koopwaar onroerend is geworden door incorporatie, doet niets af aan het bestaan van het eigendomsvoorbehoud in hoofde van de Verkoper op voorwaarde van een registratie in het pandregister.
7.6 Ingeval de waarde van de teruggevorderde Koopwaar het bedrag van de schuldvordering van de Verkoper overtreft, dan betaalt de Verkoper het saldo terug aan de Koper.
7.7 Ingeval de Koopwaar verkocht wordt aan een Consument, geldt de aanvaarding van onderhavige AVV als instemming met de mogelijkheid tot eigendomsvoorbehoud door de Verkoper.

8 ONTBINDING

De Verkoper zal de overeenkomst die met de Koper werd afgesloten, van rechtswege en zonder voorafgaande ingebrekestelling en zonder gerechtelijke tussenkomst kunnen ontbinden en dit zonder een schadevergoeding aan de Koper verschuldigd te zijn ingeval van: (i) staking van betaling door de Koper; (ii) faillissement van de Koper; (iii) vereffening of stopzetting van de activiteiten van de Koper; (iv) gerechtelijke reorganisatie; of (v) beslag lastens de Koper. In dergelijk geval zal de Koper een schadevergoeding verschuldigd zijn zoals berekend in artikel 3.1(a) dan wel 3.1(b) van deze AVV.

9 RISICO-OVERDRACHT

9.1 De risico's van alle aard, met inbegrip van gevallen van overmacht en van toeval, en de bewaring van de Koopwaar worden overgedragen aan de Koper zodra de Koopwaar de lokalen van de Verkoper verlaat.
9.2 De Koper verbindt zich er bijgevolg toe om bij een gerenommeerde maatschappij een verzekeringscontract af te sluiten waardoor de risico's op verlies, diefstal of vernieling van de Koopwaar gedekt zijn. De Verkoper zal te allen tijde een ondertekende kopij van dat contract kunnen eisen.

10 GARANTIES

(A). Algemene bepalingen inzake garanties

10.1 Indien de Verkoper gehouden is tot het naleven van enige garantieverbintenis, heeft de Koper uitsluitend recht op een kosteloos herstel of een kosteloze vervanging van de Koopwaar, tenzij dit onmogelijk of buiten verhouding zou zijn voor de Verkoper.
10.2 Het herstel of de vervanging wordt geacht buiten verhouding te zijn indien de kosten voor de Verkoper onredelijk zouden zijn.
10.3 Ingeval de Verkoper meent dat een herstel of vervanging onmogelijk is, heeft de Koper uitzonderlijk recht op een passende prijsvermindering of terugbetaling. De Koper heeft echter geen recht op terugbetaling indien het gebrek van geringe betekenis is. De Verkoper vermindert de eventuele terugbetaling aan de Koper rekening houdend met het gebruik dat de Koper heeft gemaakt van het Koopwaar sinds de levering ervan. De eventuele terugbetaling kan nooit groter zijn dan het bedrag van de Koopwaar zoals gefactureerd aan de Koper.
10.4 De Verkoper kan kosten in rekening brengen voor het herstel indien de schade is verergerd door het gebruik van de Koopwaar door de Koper na het ogenblik waarop hij het gebrek heeft vastgesteld of zou moeten vaststellen.
10.5 In geval van vermeend gebrek, moet de Koopwaar behoudens andere instructies van de Verkoper, teruggezonden worden naar Verkoper, proper en in de originele verpakking, inclusief accessoires en documentatie en steeds vergezeld van de originele factuur of een geldend betaalbewijs. Indien de Koper de voorgaande voorschriften niet respecteert of de instructies van de Verkoper niet naleeft en dit bijkomende kosten tot gevolg heeft (vb. omdat de Koopwaar niet stapelbaar is of vuil is en gewassen moet worden…), kan de Verkoper dit aan de Koper doorrekenen. De terugzending gebeurt steeds op risico en voor rekening van de Koper. De terugzending moet ten laatste binnen veertien dagen, na instructie daartoe door de Verkoper, gebeuren.
10.6 Nadat de Verkoper de Koopwaar met het vermeend gebrek heeft ontvangen of ter plaatse is komen bezichtigen of ophalen, zal de Verkoper onderzoeken of de Koopwaar effectief behept is met een gebrek. Indien de Koopwaar effectief behept is met een gebrek dat onder de garantie valt, zal de Verkoper zijn garantieverbintenissen naleven. Indien de Koper zich echter heeft beklaagd over een vermeend gebrek aan de Koopwaar en achteraf blijkt dat dit vermeend gebrek niet voorhanden is of niet onder de garantie van de Verkoper valt, zullen de kosten in hoofde van de Verkoper als gevolg hiervan ten laste zijn van de Koper (o.a. transportkosten, onderzoekskosten, administratiekosten…) en aan de Koper gefactureerd worden.
10.7 De garantieverbintenissen van de Verkoper onder dit artikel 10 AVV gelden niet indien het gebrek is ontstaan als gevolg van:
(a) onoordeelkundige installatie of gebruik van de Koopwaar door de Koper, installatie of gebruik in strijd met de voorschriften van de Handleiding of onjuist beheer, opslag of onderhoud door de Koper of door derden; of
(b) wanneer, zonder schriftelijke toestemming van de Verkoper, de Koper of derden aan de Koopwaar wijzigingen hebben aangebracht dan wel hebben getracht aan te brengen, daaraan zaken werden bevestigd die daaraan niet bevestigd dienen te worden of indien de Koopwaar werden ver- of bewerkt op een andere dan de voorgeschreven wijze; of
(c) normale slijtage en enige omstandigheid waarop de Verkoper geen invloed heeft, m.i.v. weersomstandigheden en vandalisme.
10.8 De Koper kan zich slechts beroepen op enige garantieverbintenis van de Verkoper en kan slechts een vordering tot vrijwaring instellen indien hij beschikt over het aankoopbewijs van de Koopwaar waaruit de datum van aankoop blijkt.

(B). Zichtbare gebreken

10.9 Elke klacht van de Koper met betrekking tot de niet-conformiteit en/of zichtbare gebreken van de Koopwaar moet steeds binnen de 14 dagen na ontvangst van de Koopwaar ingediend te worden. Na afloop van deze termijn zal geen enkele klacht nog in overweging genomen worden. Opdat de klacht ontvankelijk zou zijn, moet deze bovendien door de Koper gemotiveerd worden en per aangetekend schrijven medegedeeld worden én moeten de bezwaren ook blijken uit de leveringsbon die op het ogenblik van de levering door de Klant ondertekend moet worden.

(C). Verborgen gebreken

10.10 Onverminderd de toepassing van de artikelen 10.12 t.e.m. 10.16 van deze AVV, staat de Verkoper ten aanzien van de Koper en binnen de grenzen van dit artikel 10 AVV garant dat de geleverde producten vrij zijn van verborgen gebreken. De Verkoper respecteert hierbij de artikelen 1641 tot 1649 oud Belgisch Burgerlijk Wetboek. De aansprakelijkheid van de Verkoper ten aanzien van de Koper voor verborgen gebreken is beperkt tot gebreken die zich manifesteren binnen een termijn van 6 maanden vanaf de datum van levering. De Koper zal de Verkoper inlichten uiterlijk 14 dagen na het manifesteren van het gebrek om zich op de vrijwaring te kunnen beroepen. Enige rechtsvordering van de Koper ten aanzien van de Verkoper op grond van verborgen gebreken moet worden ingesteld binnen een termijn van 1 jaar na levering.
10.11 In afwijking van de voorgaande artikelen, indien de Koopwaar niet door de Verkoper zelf geproduceerd werd, doch door een derde fabrikant, dan zijn de garantieverbintenissen van de Verkoper voor verborgen gebreken, diegene die gegeven worden door de producent(en) of fabrikant(en) van de Koopwaar, met uitsluiting van elke andere garanties en dit op voorwaarde dat de garantie die door de producent of fabrikant aan de Verkoper verstrekt werd, nog steeds nuttig kan worden ingeroepen door de Verkoper.

(D). Wettelijke garantie bij verkoop aan Consumenten

10.12 De Verkoper staat ten aanzien van de Consument en binnen de grenzen van dit artikel 10 AVV garant dat de geleverde producten vrij zijn van enig conformiteitsgebrek. De Verkoper is jegens de Consument gehouden tot vrijwaring van elk conformiteitsgebrek dat bestaat bij de levering van de Koopwaar en zich manifesteert binnen een termijn van 2 jaar te rekenen vanaf voornoemde levering, in overeenstemming met en steeds binnen de grenzen van de artikelen 1649bis tot en met artikel 1649octies oud Belgisch Burgerlijk Wetboek. Voornoemde termijn wordt opgeschort tijdens de periode vereist voor de herstelling of de vervanging van de Koopwaar.
10.13 De Consument brengt de Verkoper op de hoogte van het conformiteitsgebrek uiterlijk 2 (twee) maanden na de dag waarop de Consument het conformiteitsgebrek heeft vastgesteld en legt afdoende bewijs voor dat het conformiteitsgebrek staaft.
10.14 De Consument kan geen vordering meer instellen tegen de Verkoper na verloop van 1 jaar vanaf de dag waarop hij het conformiteitsgebrek heeft vastgesteld.
10.15 Het conformiteitsgebrek wordt niet geacht te bestaan als de Consument het conformiteitsgebrek kende of redelijkerwijs daarvan op de hoogte moest zijn of het conformiteitsgebrek voortvloeit uit het materiaal geleverd door de Consument.
10.16 Het conformiteitsgebrek ten gevolge van een verkeerde installatie van de Koopwaar wordt gelijkgesteld met een conformiteitsgebrek van de Koopwaar indien de installatie deel uitmaakt van de koopovereenkomst betreffende de Koopwaar en door de Verkoper is uitgevoerd, of indien de Koopwaar door de Consument geïnstalleerd wordt en de verkeerde installatie door de Consument het direct gevolg is van een fout in de Handleiding.

11 AANSPRAKELIJKHEID

11.1 Onverminderd de garantieverbintenissen onder artikel 10 AVV kan de Verkoper ten aanzien van de Koper slechts aansprakelijk worden gesteld voor schade ingevolge zijn eigen zware of opzettelijke fout en de zware of opzettelijke fouten van zijn aangestelde, werknemers of andere tussenpersonen.
11.2 De Verkoper kan ten aanzien van derden niet aansprakelijk gesteld worden voor schade ingevolge zijn eigen fout of fouten van zijn aangestelden, werknemers of andere tussenpersonen. De Koper vrijwaart de Verkoper voor alle aanspraken van derden tot vergoeding van schade waarvoor de aansprakelijkheid van de Verkoper in deze voorwaarden in verhouding tot de Koper is uitgesloten. De Koper staat verder in voor het correct en veilig gebruik van de Koopwaar, alsook voor de correcte en veilig installatie indien de Koper zelf instaat voor installatie of zelf een derde aanstelt voor installatie.
11.3 De aansprakelijkheid van de Verkoper, om welke reden ook, is beperkt tot de directe en voorzienbare schade, en beloopt per overeenkomst maximaal de door de Verkoper gefactureerde bedragen voor de Koopwaar die het voorwerp uitmaakte van de overeenkomst en in ieder geval nooit meer dan het bedrag waarvoor de Verkoper verzekerd is. In geen geval is de Verkoper aansprakelijk voor onrechtstreekse, indirecte of onvoorzienbare schade in hoofde van de Koper of derden, zoals schade aan andere producten, voertuigen, onroerende goederen, reputatie- of commerciële schade, omzetverlies, inkomstenverliezen, productiebeperking, verlies van clientèle, klachten en eventuele eisen tot schadevergoeding...
11.4 In afwijking van de overige bepalingen van dit artikel 11 AVV, kan de Verkoper op geen enkele wijze aansprakelijk gehouden worden voor enig gebrek aan de Koopwaar of enige andere schade, die ontstaan is of het gevolg is van een van de gevallen opgesomd in artikel 10.7 AVV of ingevolge weersomstandigheden.
11.5 De Verkoper zal onder geen enkel beding aansprakelijk zijn in geval van het doorgeven van verkeerde instructies, maten, plannen, specificaties edm. door de Koper aan de Verkoper, als gevolg waarvan de Koopwaar niet aan de noden of verwachtingen van de klant voldoet.
11.6 Onverminderd de toepassing van artikel 10 AVV moet een vordering in rechte wegens aansprakelijkheid van de Verkoper worden ingesteld uiterlijk binnen 2 jaar na kennisname van het schadeverwekkend feit dat ten grondslag ligt van deze vordering in rechte.

12 TERUGNAMES – HERSTELLINGEN – TERUGROEPINGEN (‘RECALLS’)

12.1 Onverminderd hetgeen bepaald is in artikel 10 AVV, wordt de verkochte Koopwaar niet teruggenomen noch omgeruild. Terugnames zullen slechts bij wijze van uitzondering kunnen gebeuren na voorafgaand schriftelijk akkoord van de Verkoper en zullen uitsluitend betrekking hebben op Koopwaar in nieuwe staat, in zijn oorspronkelijke verpakking en in onberispelijke toestand. In geval van terugname is de Verkoper gerechtigd om een minimum van 20% af te houden van de terug te betalen koopprijs.
12.2 Herstellingen van Koopwaar worden uitgevoerd aan de meest correcte prijs. De kosten voor de werkuren en de transportkosten heen en terug blijven in alle gevallen ten laste van de Koper. De Koper zal in geval van herstelling de Koopwaar terugzenden aan de Verkoper op de wijze zoals beschreven in artikel 10.5 van de AVV.
12.3 Indien de Verkoper van oordeel is dat bepaalde Koopwaar moet worden teruggeroepen (‘recall’), zal de Koper per onmiddellijk gevolg geven aan de instructies van de Verkoper.

13 INSTALLATIE DOOR EEN DOOR DE VERKOPER AANGESTELDE DERDE

13.1 De bepalingen van artikel 13 AVV zijn enkel van toepassing indien de Koopwaar door de Verkoper of een door de Verkoper aangestelde derde wordt geïnstalleerd. Installatie door de Verkoper of een aangestelde derde is niet standaard inbegrepen, is tegen vergoeding en moet uitdrukkelijk zijn overeengekomen.
13.2 De Verkoper of diens aangestelde derde stelt de staat van de Koopwaar vast na installatie. De Koper ondertekent na installatie een leveringsbon, die zal gelden als bewijs van conforme levering en conforme installatie. Enige zichtbare gebreken aan de Koopwaar zelf of ingevolge de installatie ervan moeten, in afwijking van hetgeen wordt bepaald in artikel 10.9 AVV, uiterlijk onmiddellijk na installatie op de leveringsbon vermeld worden op straffe van verval.
13.3 Indien voor het installeren van de Koopwaar toestemming van derden of een vergunning nodig is, zal de Koper ervoor zorgen dat de vereiste toestemming(en) of vergunning tijdig wordt verkregen. De Koper stelt desgevallend de Verkoper schriftelijk op de hoogte van de verkregen toestemming of vergunning. Het niet verkrijgen van de vereiste toestemming(en) is geheel voor risico van de Koper.
13.4 De Koper zal zich vergewissen van de geschiktheid van het terrein of het oppervlak waar(op) de Koopwaar zal worden geïnstalleerd, alsook van de aanwezigheid van leidingen, kabels, werken, en eventuele andere hindernissen op, onder, in of rondom de locatie waar de Koopwaar moet worden geïnstalleerd. De Koper zal de Verkoper of aangestelde derde hierover volledig informeren. In aanvulling op artikel 11 van deze AVV aanvaardt de Verkoper op geen enkele wijze enige aansprakelijkheid voor schade aan kabels, leidingen of andere zaken op, onder, in of rond de locatie, veroorzaakt door gebrekkige informatie van de Koper.
13.5 De Koper begrijpt dat de installatie kan leiden tot aantasting of eventueel schade aan, onder, in, rond of op de locatie van installatie door plaatsing, bevestiging, verankering, edm. van de Koopwaar. Dit is inherent aan de installatie en komt niet in aanmerking voor vergoeding door de Verkoper behoudens in geval van opzet of grove schuld in hoofde van de Verkoper.

14 BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER

De Verkoper treedt op als verwerkingsverantwoordelijke. Hij leeft op nauwgezette wijze de Europese Verordening 2016/679 van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens (“GDPR” of “AVG”) na. De Koper stemt ermee in dat de Verkoper zijn persoonsgegevens verzamelt en verwerkt voor commerciële doeleinden, meer bepaald in het kader van het beheer, de financiering en de invordering van schuldvorderingen van de Verkoper, alsook marketing en promotie. Deze gegevens kunnen zowel worden gebruikt door de Verkoper, als door de andere verbonden vennootschappen of hun onderaannemers, die te allen tijde gepaste waarborgen zullen bieden op het vlak van persoonsgegevensbescherming, met het oog op commerciële prospectie, analyse en onderzoek, waarborgregelingen van Producten, alsook voor het onderhoud en beheer van de website van de Verkoper. De gegevens worden bewaard tijdens de gehele levensduur van de commerciële relatie en, in voorkomend geval, eveneens daarna, om de Verkoper toe te laten te voldoen aan haar wettelijke verplichtingen. De Koper beschikt over een recht van toegang, van rechtzetting en van verwijdering van zijn gegevens, alsook over een recht van bezwaar tegen de verwerking van zijn gegevens op grond van een legitiem belang. De Koper heeft verder het recht om zich kosteloos en zonder motivering te verzetten tegen het gebruik van zijn gegevens voor redenen van direct marketing. Om deze rechten uit te oefenen, moet de Koper een getekend en gedateerd verzoek, vergezeld van een recto/verso kopie van de identiteitskaart van de Koper of van een wettelijke vertegenwoordiger, opsturen naar de zetel van de Verkoper. De Koper verklaart eveneens kennis genomen te hebben van de Privacyverklaring van de Verkoper, die te raadplegen is op haar website.

15 INTELLECTUELE EIGENDOM

Alle grafische elementen, merken, tekeningen, modellen, logo's en dergelijke, die op de Koopwaar, in handleidingen en in gebruiksaanwijzingen voorkomen, zijn de exclusieve eigendom van de producenten, fabrikanten of van de Verkoper. Ze worden niet overgedragen en komen niet in aanmerking voor gebruik, exploitatie, weergave, reproductie of aanpassing door de Koper of elke andere derde.

16 DIVERSEN

16.1 De Koper zal noch het verkoopcontract noch enige rechten en plichten die in zijnen hoofde zijn ontstaan uit transacties met de Verkoper, zonder voorafgaand akkoord van de Verkoper mogen afstaan of overdragen.

16.2 Indien enige bepaling in de AVV onafdwingbaar zou zijn of strijdig met een bepaling van dwingend recht, zal deze onafdwingbaarheid of ongeldigheid de geldigheid en afdwingbaarheid van de overige bepalingen van de AVV niet beïnvloeden, en evenmin van dat deel van de betrokken bepaling dat niet onafdwingbaar of strijdig is met dwingend recht. In voorkomend geval zullen de Verkoper en de Koper besprekingen met elkaar aanknopen teneinde de ongeldige, nietige of niet-afdwingbare bepaling zowel qua inhoud als qua bedoeling te vervangen door een wettige, geldige en afdwingbare bepaling die qua gevolgen zo nauw mogelijk aansluit bij die ongeldige, nietige of niet-afdwingbare bepaling, en in het bijzonder hetzelfde economisch evenwicht tussen de rechten en verplichtingen van partijen vrijwaart.

17 TOEPASSELIJK RECHT EN BEVOEGDE RECHTBANKEN

Onderhavige algemene verkoopvoorwaarden worden beheerst door het Belgisch recht, met uitsluiting van het Weens Koopverdrag inzake internationale koopovereenkomsten van roerende zaken van 1980. Ingeval van betwisting, zijn enkel de rechtbanken van West-Vlaanderen, afdeling Ieper bevoegd aangezien de verbintenissen daar zijn .



vergelijken

 
Uw browser is niet meer up to date, hierdoor werken sommige functies van deze site niet in uw browser. Wij raden u aan een nieuwere versie te gebruiken Klik hier